Pastravul in Romania

Pastravul face parte din familia salmonizilor.
Patravul are o mare
varietate de culori rareori fiind intalnite doua
exemplare identice. Unii
sunt mai deschisi la culoare, verde-albastru pe
spinare, argintii pe
flancuri, altii sunt cafenii pe spate, aurii pe
flancuri si albi pe burta.
Cuoarea este influentata de mediul inconjurator.
In toate cazurile sunt
prezente punctele rosii sau negre din zona
flancurilor si spate. Pastravul
comun este cel mai raspandit la noi in tara. Ca
varietati de pastrav mai
mentionam "fantanelul" (Salvelinus fontinalis) -
peste frumos colorat,
"pastravul curcubeu" (Salmo gairdneri irideus)-cu
puncte negre in loc de
rosii. Pastravul poate atinge la maturitate o
greutate de pana la 6 kg si
70 cm lungime. Marimea legala de pescuit este
de peste 20 cm, fiind socotit
bun pastravul de cca. 1/2 kg si foarte bun cel de
cca. 1 kg.
Pastravul traieste in ape de munti, reci si
limpezi, bine oxigenate, cu
fund pietros, in special din zona izvoarelor.
Temperatura optima a apei
este de 10-12 C pentru fantanel si de 14-19
pentru curcubeu. De la 19 C apa
devine slab oxigenata si pestele nu mai mananca.
La noi in tara il intalnim
in unele lacuri montane: Bucura, Gemena,
Zanoaga (Retezat), in laculGalcescu, la obarsia Lotrului si in Lacul Rosu
(Gurgiu), acumularile
Izvorul Muntelui, Tarnita, Valea Draganului.
Locurile preferate de pastrav
pentru odihna si panda sunt cotloanele din
maluri, golurile dintre stanci
si pietre, la radacinile copacilor. Perioada de
hranire incepe dupa
rasaritul soarelui pana cand se lasa caldura,
moment in care patravul se
retrage. In zilele noroase acesta poate vana toata
ziua. Hrana pastravului
este constituita din larve, fluturi, musculite,
crustaceii, pestisorii.
Nici proprii sai pui nu sunt crutati. Perioada de
reproducere este
octombrie - ianuarie.
Pescuitul pastravului se face cu undita. Cea mai
eficienta metoda de
pescuit este cu rama de nisip, de pamant de
telina. Metoda nu este
acceptata in pescuitul sportiv. Cel mai usor se
pescuieste cu rama in apa
tulbure deoarece pescarul nu este vazut de peste.
Aceasta metoda este pe
cat posibil de evitat, fiind socotita de pescari
nesportiva. Vom
intrebuinta vergi fine, nervoase si usoare. Daca
pescuim la "pipait" atunci
este bine sa alegem o varga mai lunga si o
mulineta adecvata. Pescuitul cu
musca artificiala in ape limpezi este foarte
raspandit in randul
pescarilor, pescuit socotit ca o adevarata arta. In
acest caz trebuie sa
retinem ca musculitele trebuie sa joace
permanent. Pastravul este un peste
greu de prins si adeseori il gasim unde nu ne
asteptam. Din acest motivtrebuie sa mergem si sa cercetam mai multe
locuri preferand deseori zona
apelor de tranzit, zona limitrofa apelor turbulente.
De ce ? El sta la
panda si apa ii aduce mancarea. Alegerea mustei
artificiale este cea mai
anevoioasa. Intotdeauna trebuie sa analizam
mediul si sa alegem ceva ce se
potriveste locului ales de pescuit.
In functie de marimea pastravilor putem folosi si
linguritele- musca si
nalucile. La pescuitul pastravilor mari deseori se
utilizeaza ca momeala
pestisori vii. Metoda nu numai ca este admisa
dar este chiar rcomandata
deoarece pastravii mari sunt adevarati canibali,
mancandu-i pe cei mici.
Pastravul este un peste foarte apreciat, avand o
carne gustoasa. Din acest
motiv, din pacate, braconierii nu-i iarta spre
nesansa generatiilor
viitoare de pescari care nu vor mai avea sansa
de a se bucura de acest gen
de pescuit, socotit a fi cel mai rafinat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Bloggerized by Blogger Template